Mustimetrul este un densimetru cu destinatie speciala pentru testarea calitatii mustului la producatorii de vinuri.
Principiul de folosire se bazeaza pe corelatia existenta intre densitatea mustului si unele proprietati ale acestuia, precum continutul de zahar in litrul de must si/sau potentialul alcoolic al vinului ce va fi obtinut din mustul respectiv.
Pentru verificarea concentratiei de zahar din must se utilizeaza un recipient (pahar tip sonda, cilindru) suficient de inalt, pentru ca mijlocul de masurare sa pluteasca liber fara a atinge peretii sau fundul vasului. Recipientul trebuie sa fie transparent.
Se umple recipientul cu lichid (aprox. 80 %).Se introduce mustimetrul usor pana cind pluteste liber. Se citeste indicatia in grade BABO deasupra meniscului. Dupa citirea valorii indicate se consulta tabelul care insoteste mustimetrul.
Mustimetrul este etalonat la 15°C (temperatura solutiei-mustului), temperatura indicata pentru efectuarea masuratorilor corecte. ln limitele a +/- 10°C, erorile de masurare sunt mici sau cel mult egale cu o diviziune de pe scala mustimetrului. Eroarea tolerata a mustimetrului este egala cu valoarea unei diviziuni.
Mustimetrul Piccolo are lungimea de 16 cm.