Mustimetrul prezentat este un densimetru cu destinatie speciala pentru testarea calitatii mustului la producatorii de vinuri. Principiul sau de folosire se bazeaza pe corelatia existenta intre densitatea mustului si unele proprietati ale acestuia cum ar fi continutul de zahar in litru de must si/sau pontentialul alcoolic al vinului ce va fi obtinut din mustul respectiv.
Pentru verificarea concentratiei de zahar din must se utilizeaza un cilindru suficient de inalt, pentru ca densimetrul sa pluteasca liber fara a atinge peretii sau fundul vasului. Recipientul trebuie sa fie transparent.
Se umple recipientul cu must (aprox. 80 %). Se introduce mustimetrul usor pana cind pluteste liber. Se citeste indicatia in grade BABO deasupra meniscului. Termometrul incorporat indica temperatura mustului in momentul masurarii. Mustimetrul este etalonat la 15°C (temperatura solutiei-mustului), temperatura indicata pentru efectuarea masuratorilor corecte. ln limitele a +/- 10°C erorile de masurare sunt mici sau cel mult egale cu o diviziune de pe scala mustimetrului. Eroarea tolerata a mustimetrului este egala cu valoarea unei diviziuni. Pentru variatii mai mari de +/- 10°C fata de temperatura de referinta de 15°C se face corectie astfel:
-
cand temperatura depaseste 25°C se scade 0.5 la valoarea citita
-
cand temperatura este sub 5°C se adauga 0.5 la valoarea citita
Dupa citirea indicatiilor se verifica tabelul anexat in suportul mustimetrului si se identifica concentratia de zaharuri si potentialul in alcool in cazul fermentatiei alcoolice complete.
Lungime 30 cm.